Η Yoga και οι μύθοι που την ακολουθούν
- Anastasia Baliakou
- Jun 21, 2022
- 5 min read

Να είχα μία 10άρα, ή 1ευρώ πλέον, κάθε φορά που κάποιος μου λέει, ότι αυτός δεν μπορεί να κάνει Yoga, γιατί δεν είναι ευλύγιστός... ή ότι είναι πολύ δύσκολο γιατί δεν μπορούν να κάνουν όλα αυτά τα ακροβατικά ή όταν κάποιος μου λέει ότι είναι ωραία η Yoga, αλλά δεν μπορεί να ηρεμήσει για να την κάνει ούτε μπορεί να χαλαρώσει... ή όταν μου λένε ότι δεν τους ταιριάζει κάτι τέτοιο γιατί θέλουν κάτι πιο δύσκολο και δυνατό...ή -το καλύτερο!- ότι είναι γυναικείο μάθημα και δεν είναι για άντρες... Αχ! νομίζω, θα ήμουν πλούσια τόσα χρόνια... ή έστω θα είχα ένα επιπλέον εισόδημα... Ναι, τόσο συχνό είναι... Για να τα πάρουμε όμως ένα, ένα...
Ας ξεκινήσουμε με τον πρώτο μύθο "Δεν είμαι ευλύγιστος/η για να κάνω Yoga"
H Yoga είναι μία μέθοδος, που μας βοηθάει να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, ότι και αυτό συνεπάγεται. Κατ' επέκταση δεν κάνουμε Yoga επειδή είμαστε ήδη ευλύγιστοι, αλλά για να γίνουμε ευλύγιστοι, να αυξήσουμε το εύρος των κινήσεων μας, κάτι που θα βοηθήσει πολύ, στην καθημερινότητά μας, ενώ καθώς σταδιακά αυξάνεται η ευκινησία και η ευλυγισία, μειώνονται οι πόνοι που προκύπτουν από την πολύωρη καθιστική ζωή και ταυτόχρονα η στάση του σώματός βελτιώνεται σημαντικά.
Άρα όσο λιγότερο ευλύγιστοι και ευκίνητοι είστε, τόσο πιο πολύ χρειάζεται να κάνετε Yoga!
Και ναι, όπως σε όλα στην ζωή, θα χρειαστεί να προσπαθήσετε, και θα είναι δύσκολο, όμως ξέρετε πιο είναι το ωραίο στην Yoga; Είναι ότι η προσπάθεια επιβραβεύεται! Στην Yoga δεν χάνεις ποτέ, μόνο κερδίζεις! Και κάθε φορά γίνεσαι όλο και καλύτερος/η , μέχρι που μια μέρα πας να κάνεις την πρακτική σου, και δεν μπορείς να πιστέψεις, τι κάνει πλέον το σώμα σου! Και είναι κάτι που κατάφερες εσύ! Γιατί από σένα εξαρτάται!
Δεύτερος μύθος "Η Yoga είναι πολύ δύσκολη! δεν μπορώ να κάνω όλα αυτά τα ακροβατικά!"
Ναι, η Yoga έχει πολύ εντυπωσιακές και δυσκολες πόζες (asana), όμως η Yoga έχει και πάρα πολλές εύκολες, βατές πόζες, πόζες που θα βελτιώσουν την αντοχή σας , και θα σας ενδυναμώσουν μυϊκά, θα αποκτήσετε καλύτερη ισορροπία σωματική, ψυχική, πνευματική, θα σας βοηθήσουν να εξαλείψετε παλιούς πόνους και φυσικά θα αυξήσει την ευλυγισία και την ευκινησία σας.
Η Yoga δεν είναι ρυθμική, ούτε μπαλέτο, δεν θα δώσουμε παράσταση, ούτε θα πάμε σε αγώνες... και σε καμία περίπτωση δεν θα μας ζητηθεί να πάμε να δουλέψουμε σαν ακροβάτες σε τσίρκο!...όπως μου αρέσει να λέω, συχνά πυκνά στους μαθητές μου.
Δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στους μαθητές, άλλωστε ο καθένας μας, έχει τα δικά του εμπόδια να ξεπεράσει...
Η Yoga δεν είναι τα ακροβατικά, τα ακροβατικά είναι απλά μια ένδειξη ότι το σώμα έχει φτάσει σε ένα καλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των μυών, ισορροπίας, δύναμης, ευλυγισίας και ότι ο μαθητής έχει ξεπεράσει τον φόβο που τον κρατάει πίσω, πιστεύει στον εαυτό του αρκετά για να το δοκιμάσει και έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, ενώ ταυτόχρονα έχει την απαιτούμενη συγκέντρωση για να το κάνει. Τα ακροβατικά είναι το τελευταίο στάδιο στην asana (πρακτική) και όπως σε όλες τις πόζες έτσι και εδώ, ο μαθητής πάει κάθε φορά ως εκεί που μπορεί, ως εκεί που τον ευχαριστεί, ως εκεί που δεν πονάει... Έτσι εξαρτάται από τον μαθητή, να κάνει κάθε φορά το επόμενο βήμα όταν νιώθει ο ίδιος έτοιμος, αν νιώθει έτοιμος.

Τρίτος μύθος "Ωραία η Yoga, αλλά δεν μπορώ να ηρεμήσω για να την κάνω και δεν μπορώ να χαλαρώσω"
Η Yoga δεν δουλευει μόνο με το σώμα, δουλευει και με το πνεύμα, και δυστυχώς ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στις μέρες μας είναι η χαλάρωση. Η χαλάρωση είναι πάρα πολύ σημαντική για την νοητική μας ευεξία, όμως το άγχος της καθημερινότητας, οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής μας και οι αυξημένες απαιτήσεις από την εργασίας μας, από τους άλλους αλλά και από εμάς τους ίδιους, βάζουν το μυαλό μας σε μια διαρκής ένταση, από την οποία πολλες φορές είναι δύσκολο να ξεφύγουμε...
Όπως σε όλα τα πράγματα στην ζωή μας, οι άνθρωποι μαθαίνουμε με εξάσκηση, έτσι μάθαμε να περπατάμε, έτσι μάθαμε να γράφουμε, έτσι μάθαμε να διαβάζουμε, έτσι αναπτύξαμε τις ικανότητές μας στις δουλειές μας, στα αθλήματα, στην μουσική...σχεδόν για όλα μας χρειάζεται εξάσκηση, για να γίνουμε καλύτεροι... Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την χαλάρωση... μαθαίνουμε να χαλαρώνουμε, μαθαίνουμε να αδειάζουμε το μυαλό μας από όλα τα πράγματα που μας αγχώνουν ή απλά μας απασχολούν και να τα αφήνουμε έστω για λίγο στην άκρη. Όσο πιο πολύ εξασκούμαστε στην χαλάρωση τόσο πιο εύκολο είναι να χαλαρώσουμε. Γιατί όμως είναι σημαντικό να χαλαρώνουμε;
Κατά την διάρκεια της χαλάρωσης στο τέλος του μαθήματος της Yoga, χαλαρώνει το σώμα και φέρνει το νου σε κατάσταση βαθιάς ηρεμίας και αρμονίας. Επειδή είναι μια πρακτική όπου παραμένουμε μεταξύ ξύπνιου και κατάστασης ύπνου, διευκολύνει την πρόσβασή μας στον υποσυνείδητο νου. Ο νους ησυχάζει και απελευθερώνεται η ψυχοσωματική ένταση. Μετά από κάποια ώρα η καρδιά αρχίζει να χτυπάει αργά, η αναπνοή γίνεται πολύ λεπτή, και ο νους βαθιά ήρεμος. Γι’αυτό η χαλάρωση της Yoga αποκαλείται και ψυχικός ύπνος, και είναι πολύ θεραπευτικός, πολλές φορές τόσο όσο και ο κανονικός ύπνος.
Τέταρτος μύθος "Δεν μου ταιριάζει κάτι τέτοιο θέλω κάτι πιο δύσκολο και δυνατό."
Η αλήθεια είναι ότι, το τι ταιριάζει ή όχι στον καθένα από εμάς, είναι καθαρά προσωπικό, και επειδή οι άνθρωποί είμαστε πολύ περίπλοκα όντα και εντελώς διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο μπορεί να μας αρέσουν πράγματα που είναι τελείως διαφορετικά το ένα από το άλλο και μάλιστα αντιθετα μεταξύ τους. Παρόλα αυτά, συνήθως ο κόσμος που μου λέει ότι η Yoga δεν του ταιριάζει γιατί δεν είναι αρκετά δυνατή, είναι επειδή έχουν την ίδια εικόνα, που έχουν και οι καινούργιοι μαθητές που έρχονται στο τέλος του μαθήματος κουρασμένοι, να μου πουν ότι δεν περίμεναν το μάθημα να είναι έτσι. Την εικόνα, ενός δασκάλου Yoga και των μαθητών του, να κάθονται σε θέση sukhasana (σταυροπόδι) και να ψέλνουν mantra ή να κάνουν (pranayama) αναπνοές. Και ενώ αυτό είναι Yoga, δεν είναι μόνο αυτό η Yoga.
Πέμπτος μύθος "Η Yoga είναι γυναικείο μάθημα και δεν είναι για άντρες"
Η Yoga που πλέον θεωρείται ευρέως ως ένα «αθάνατο πολιτιστικό αποτέλεσμα» του πολιτισμού της κοιλάδας του Ινδού Σαρασβάτι χρονολογείται από το 2700 π.Χ., Η προέλευση της Yoga μπορεί να εντοπιστεί στη βόρεια Ινδία. Η λέξη Yoga αναφέρθηκε για πρώτη φορά στα αρχαία ιερά κείμενα που ονομάζονταν Rig Veda. Οι Vedas είναι ένα σύνολο τεσσάρων αρχαίων ιερών κειμένων γραμμένων στα σανσκριτικά.
Και ενώ η Yoga είναι μια πρακτική χιλιάδων ετών, για ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της, η εξάσκηση ήταν αποκλειστικότητα των ανδρών, ενώ οι γυναίκες αναμενόταν να επικεντρωθούν στη ζωή στο σπίτι. Μόνο σε ορισμένους κύκλους, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία οι γυναίκες μπορούσαν να λαμβάνουν μέρος στην πρακτική της Yoga.
Θα έλεγε λοιπόν κανείς, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έχουμε, πως η Yoga ήταν κυρίως αντρικό άθλημα.
Comentários